Jak przygotowywane są cateringi dietetyczne?
Diety pudełkowe stały się w ostatnim czasie niezwykle popularne, przede wszystkim za sprawą ogromnej wygody i możliwości dopasowania potraf do swoich indywidualnych preferencji kulinarnych. Czy zastanawialiście się jednak kiedykolwiek, w jaki sposób są przygotowywane? Dziś opowiemy wam o tym procesie nieco więcej!
Przygotowanie posiłków
Najważniejszym etapem procesu przygotowywania diet pudełkowych jest oczywiście skomponowanie odpowiednich składników i gotowanie potraw. Z tego powodu firmy oferujące cateringi dysponują najczęściej pokaźnych rozmiarów kuchnią i zespołem kucharzy, którzy starannie przygotowują wszystkie dania. Niezwykle istotne jest, aby przestrzegać ustalonych porcji, ponieważ poszczególne porcje mają sztywno określoną kaloryczność, a pudełka z jedzeniem muszą jeszcze przejść przez profesjonalny piec do laminowania szkła i plastiku, a zatem waga opakowań musi spełniać określone normy.
Pakowanie
Kolejnym etapem przygotowywania diet pudełkowych jest oczywiście ich odpowiednie pakowanie. W zależności od wybranej firmy jedzenie może znajdować się w plastikowych, papierowych lub szklanych opakowaniach. Niektóre firmy oferują również pudełka wielokrotnego użytku. Proces ten w każdej z firm przebiega zazwyczaj bardzo podobnie: potrawy są wkładane do dedykowanych pudełek, które następnie trafiają na specjalne automaty do pakowania żywności i są błyskawicznie laminowane oraz odpowiednio zabezpieczane. Następnie pracownicy skrupulatnie opisują dania m.in. pod kątem składu, kaloryki i rodzaju posiłku. W dalszej kolejności rozdzielają je na konkretne zamówienia i pakują do specjalnych toreb z adresami, które trafiają do klientów.
Dostawa
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego zdecydowana większość cateringów dietetycznych dostarcza jedzenie w nocy i zostawia je pod drzwiami klientów? Powodów jest kilka. Najważniejszym z nich jest logistyka, ponieważ w nocy większość ludzi przebywa raczej w swoich mieszkaniach i od razu po przebudzeniu może odebrać świeże posiłki sprzed drzwi. Kolejną kwestią jest sama dostawa, która w nocy zajmuje zdecydowanie mniej czasu, ponieważ na ulicach jest względnie pusto. Auta dostawcze są co oczywiście odpowiednio dostosowane i wyposażone w stosowną lodówkę oraz specjalny agregat do chłodni.
Wraz ze wzrostem zainteresowania dietami pudełkowymi powstają kolejne firmy, które oferują to doskonałe rozwiązanie. Proces przygotowywania dań może zatem różnić się w zależności od cateringu, jednak powyższe jego elementy są uniwersalną podstawą.